Dlaczego uwielbiamy nasiona chia
Te skromne, małe czarno-białe nasiona pochodzą z czasów starożytnych Azteków i Majów i były podstawowym pożywieniem umożliwiającym przetrwanie. Nazwa chia oznacza siłę w języku Majów. Nasiona były spożywane jako podstawowy pokarm przez wojowników w czasie bitwy lub w celu osiągnięcia wytrzymałości. Obecnie uważane są za "superżywność" ze względu na gęstość składników odżywczych i energię, dlatego biegacze długodystansowi i sportowcy wyczynowi używają ich jako pożywienia.
Nasiona chia należą do rodziny miętowatych i mają łagodny, orzechowy smak. Zawierają przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w ilości 20% i są doskonałym źródłem błonnika (37%), białka (20%), a także witamin i minerałów, takich jak: wapń, magnez, fosfor, miedź, żelazo, cynk, mangan i fosfor.
Stosowane są również w medycynie tradycyjnej do smarowania i łagodzenia bólu stawów oraz stymulowania przepływu śliny.
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z CHIA
- Trawienie i eliminacja - Jeśli kiedykolwiek czułeś się ospały, nasiona chia są jednym z najlepszych dodatków do Twojej diety ze względu na ich zawartość bogatą w błonnik. Dosłownie działają jak miotła jelitowa i mogą również pomóc w utracie wagi, ponieważ hamują apetyt. Wchłaniają do 10 razy więcej wody niż same ważą, dzięki czemu galaretowate włókno daje uczucie pełności i sytości.
- Skóra i starzenie się - Aktywność przeciwutleniaczy zapobiega nawet 70% uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki pochodzące z czynników środowiskowych. W produktach do pielęgnacji skóry olej z nasion chia (Salvia hispanica) stanowi idealną równowagę 3-1 niezbędnych kwasów tłuszczowych omega i zapewnia optymalne odżywienie skóry. Zwiększa nawilżenie poprzez ograniczenie trans-epidermalnej utraty wody (TEWL). Zawiera również kwas alfa liponowy, który pomaga w walce z rozszerzonymi porami, zmarszczkami i wspiera zdrowe funkcje komórkowe.
- Metabolizm i energia - Jako że nasiona chia są jednym z najwyższych źródeł białka roślinnego, wspomagają budowanie beztłuszczowych mięśni, spalanie tłuszczu i równoważenie poziomu cukru we krwi. Zawartość minerałów i przeciwutleniaczy stanowi realne źródło uzupełnienia składników odżywczych po ćwiczeniach. Wysoka zawartość cynku zwiększa produkcję leptyny, kluczowego hormonu, który reguluje energię i apetyt.
- Poważne dolegliwości zdrowotne - Wysoki profil przeciwutleniaczy w biodostępnej formie kwasów tłuszczowych omega-3 może pomóc w stanach zapalnych, chorobach serca, obniżeniu ciśnienia krwi, cukrzycy i regulacji cholesterolu. Ponieważ chia jest bogata w kwas linolowy, wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K oraz ma więcej kwasów tłuszczowych niż łosoś.
JAK PRZYGOTOWAĆ I JEŚĆ CHIA
Chia jest bardzo uniwersalna i może być dodawana do smoothie, sałatek, dekoracji, wypieków lub samodzielnie jako pudding z nasion chia. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, niektórzy ludzie mogą odczuwać niewielki dyskomfort, więc zacznij od niewielkiej ilości dziennie i dostosuj się odpowiednio.
Zaleca się również picie od 1,5 do 2 litrów wody dziennie. Najlepiej jest zmielić lub namoczyć nasiona, co uwalnia inhibitory enzymów i aktywuje nasiona, czyniąc ich składniki odżywcze biodostępnymi.
Ja zazwyczaj dodaję 1 łyżkę stołową do porannego smoothie i odstawiam na 10 minut przed spożyciem, aby nasiona napęczniały i nawodniły się. Aby namoczyć nasiona, rozprowadź je w proporcji 1:10 w wodzie lub innym nośniku, takim jak woda kokosowa, mleko migdałowe, nerkowcowe lub sojowe, aby uzyskać pyszny pudding. (Zobacz przepis poniżej)
Alternatywnie, można je zmielić w Vitamixie, blenderze lub młynku do kawy. Po zmieleniu, można je również dodać do wypieków takich jak muffiny, ciasta, naleśniki i chleb. Jeśli je zmielisz, użyj ich natychmiast lub przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce lub zamrażarce, ponieważ łatwiej się utlenią.
PODSTAWOWY PRZEPIS NA PUDDING Z NASION CHIA
Możesz go spersonalizować w tak wielu wariantach, jak tylko pozwoli Ci na to wyobraźnia, zastępując wodę kokosową różnymi mlekami orzechowymi lub jogurtami bezmlecznymi.
- ¼ szklanki nasion chia
- 1 filiżanka wody kokosowej
- 2 łyżki stołowe kremu kokosowego lub jogurtu kokosowego
Połącz razem, upewniając się, że nasiona chia są pokryte płynem i wstaw na noc do lodówki. Dodaj swój ulubiony kompot jagodowy lub owocowy jako polewę. Smacznego!
Zobacz także
Co słychać? Nowości kosmetyczne bez okrucieństwa (sierpień 2016)
Ten post może zawierać linki partnerskie, które bez dodatkowych kosztów mogą przynieść mi niewielką prowizję...
Czytaj dalejRecenzja ultranawilżającego balsamu do ciała Acure (bezzapachowy)
Ten post może zawierać linki partnerskie, które bez dodatkowych kosztów mogą przynieść mi niewielką prowizję...
Czytaj dalej